Jedzenie na stoku w Austrii – co jeść, specjały, ceny

Aktualizacja 6 października 2017 przez Michał Nowak

Co jeść na stoku w Austrii?

Na stokach w Austrii mamy bardzo dużą ilość wszelkiego rodzaju barów, restauracji, schronisk. Nawet w nowych ośrodkach są one zazwyczaj stylowe, choć nie brakuje też „fast foodów”. Osobiście unikam tych masowych restauracji na rzecz tych mniejszych chat.

Jakie jest jedzenie na stoku w Austrii?

Co do samego menu to trudno znaleźć jakieś duże różnice pomiędzy regionami. W zasadzie w Karyntii, Tyrolu czy gdziekolwiek indziej podstawowe menu jest takie same. Czasem lokalnie właśnie w tych mniejszych chatach możemy natknąć się na coś oryginalnego lub ciekawie wykonanego – przykład, na jednym ze stoków przez prawie dwa dni na wolnym ogniu obracał się całkiem spory prosiak na grillu, który bardzo szybko zniknął z talerzy narciarzy, podawany z kapustą i innymi dodatkami. Dlatego warto szukać, zaglądać i porównać zanim gdzieś zasiądziemy.

Świniak pieczony na stoku w Austrii

Świniak pieczony na stoku w Austrii

Specjalności na stokach w Austrii

Specjalności austriackie to takie wynalazki Germknödel, ciasto na parze z nadzieniem powideł  śliwkowych, obficie posypane makiem i obowiązkowo pływające w sosie waniliowym. Zresztą ten sos jest powszechny i dodawany do np Apfelstudel – czyli strudel jabłkowy czy też do Kasestrudel – czyli do wersji sernikowej.

Germknodel

Germknodel

Z innych słodkich wersji jedzenia polecam spróbowanie potrawy o nazwie Kaiserschmarnn, prosto z patelni „poszarpany” widelcem omlet z rodzynkami i rumem w towarzystwie sosów czy też musów o smaku śliwkowym lub jabłkowym.

Apfelstrudel z sosem waniliowym

Apfelstrudel z sosem waniliowym

Na każdym menu znajdziemy zupę gulaszową – osobiście ją uwielbiam regenerujac siły. Gulaschsuppe podawna zawsze z bułką kajzerką, ciemnobrązowa, z kawałakmi ziemniaków, bardzo miękkich kawałeczków mięsa daje kopa na dalsze narty.

Austriacy uwielbiają Spatzle i oczywiście też je znajdziemy w wielu odmianach. Te kluseczki są podawane ze różnymi sosami, serem, ziołami, najczęściej na małej patelni. Do tego w towarzystwie mięso z sosem zazwyczaj wieprzowina i cielęcina. Nie brakuje dziczyzny – przede wszystkim gulasz z jelenia (Hirschgulasch), ale też dużo potraw z dzików, saren itp. Sporo lokali się w tym specjalizuje.,

W menu króluje Wiener Schnitzel, podobny do naszego polskiego schabowego, kotlet cielęcy panierowany, podawany zazwyczaj z frytkami i cytryną i to spotkacie w całej Austrii. Austriacy gotują solidnie, porcje są duże i sycące. Nie brakuje restauracji gdzie dostaniecie piękne grillowane na ogniu steki, szaszłyki i żeberka. Wybór jest ogromny.

Wyśmienite regenerujące obiady w Serfaus Fiss Ladis

Wyśmienite regenerujące obiady 🙂

No i na koniec słowo o kiełbaskach. Niejednokrotnie zobaczycie wielki talerz frytek, a na nich grilowane kiełbasy, czasem nawet owijane w bekon. Oj tak. Są i takie specjały i jedzone są masowo. Kiełbasa jest tam bardziej parówkowa, często mocno paprykowa.

Jak już wcześniej wspomniałem, warto zaglądać do mniejszych chat i schronisk, szukajcie restauracji gdzie, co prawda zaczekacie chwilę na jedzenie ale zostanie przygotowane dla was specjalnie, a nie czeka w bemarach. Takie jedzenie jest w tych samych pieniądzach, a jakość jest zupełnie inna.

Restauracje na stokach

Restauracji mamy do wyboru do koloru. Od godzin nawet porannych tarasy słoneczne przyciągają głośną skoczną muzyką, leje się piwo, kelnerzy biegają pomiędzy stołami. Zazwyczaj jedzenie jest wydawane w restauracjach samoobsługowych, bierzemy tacę i wybieramy z menu, lub z gotowych bemarów. Lepiej jednak wybierać restauracje gdzie jedzenie jest dla nas przygotowane po zamówieniu, gdzie biegają kelnerzy. Osobiście doradzam szukać, zaglądać nawet do niepozornych miejsc. Można trafić na prawdziwe perełki. Czasem niewielka chata górska skrywa niezwykłe kulinarne doznania.

Oczywiście bez problemu znajdziemy też duże restauracje gdzie zjecie pizzę, spaghetti, hamburgery i kebab. 

Restauracja na Penken

W niektórych topowych ośrodkach narciarskich znajdziecie za to też restauracje walczące o Gwiazdki Michelin, ale tam zazwyczaj trzeba rezerwować stolik i mieć gruby portfel. Kto co lubi. 

Bergbahnen Soelden

Ceny jedzenia na stokach w Austrii

Przykładowo cena za Germknödel to przynajmniej 4,70 Euro, a w Ischgl nawet 7 Euro za porcję. Zupa gulaszowa to ceny pomiędzy 4-7 Euro. Napoje około 3 Euro za szklankę coli lub fanty. Od 3-5 Euro za schnapsy. Kawa od 2 do 4 Euro. Piwo od 3 – 5 Euro. Ceny są zróżnicowane od regionu, lokalu i sezonu. 

Cena za obiad na stokach w Austrii

Oczywiście zależy od menu ale należy mieć ze sobą na obiad od 10 – 20 Euro za osobę na stoku. Polecam mieć też gotówkę, zdarza się dość często, że karty nie są akceptowane.

Après Ski

A po nartach, a zazwyczaj nawet w ich czasie rozpoczyna się zabawa. Głośna skoczna muzyka, austriackie hity lub światowe, leje się piwo, grzane wino oraz sznapsy. Impreza trwa zarówno na górze, a już obowiązkowo pod dolnymi stacjami kolejek. To wręcz dla niektórych obowiązkowy punkt wyjazdu na narty. Przeczytaj o imprezowych ośrodkach narciarskich.

Apres-ski Austria

Na zdrowie!

Schnaps

Schnaps


Zobacz także:

Ranking ośrodków narciarskich w Austrii

Największe ośrodki narciarskie w Austrii

TOP 3 – najlepsze ośrodki narciarskie na rodzinny wyjazd

TOP 5 – najlepsze imprezowe ośrodki narciarskie w Austrii

Austriackie ośrodki narciarskie na mapie.

 

 

3 Replies to “Jedzenie na stoku w Austrii – co jeść, specjały, ceny”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.